Garden Lights
Hem    Om Garden Lights    Tips & råd    Inspiration    Referenser    Projekt    Kontakt   
Ny permanent ljussättning av Stadskyrkogården i Alingsås - 2009-05-03


Bild tagen vid provtillfälle tidigare i vår och visar vald stolparmatur.
Garden Lights har nyligen fått beställning av ny permanent ljussättning av Stadskyrkogården i Alingsås Pastorat. Till en början gäller det de s.k. huvudstråken: från Norra Ringgatan till Lönnvägen (Nyebro) samt tvärstråket till Brunnshuset.
Under hela våren har projektet pågått i samarbete med Kyrkogårds- och Fastighets-
förvaltningen med skisser, tester och provbelysningar på plats. Uppdraget har varit att göra Stadskyrkogården mer tillgänglig, framförallt under årets mörka årstid.
Garden Lights har i projektet samarbetat med Torbjörn Eliasson, White Design, med att ta fram lämplig armatur och att till denna finna en så diskret, men samtidigt stilren och funktionell stolpe, som möjligt.
Resultatet har blivit en 3,5m hög stolpe lackerad i mattsvart färg och utrustad med en, också mattsvart armatur, för nedåtriktat avbländat ljus. (se bild från en provinstallation tidigare i vår). Fördelen med denna armatur är att den i sidled sprider ljuset ca 20m och framåt/bakåt ca 5-6m, vilket har gjort att antalet stolpar har kunnat hållas nere på en rimlig nivå och att dessa endast behöver installeras på ena sidan av huvudstråken. Förenklar grävning, kabeldragning, elinstallation etc.

Miljöaspekten har också varit viktig, så armaturen som är vald är utrustad med en metallhalogenljuskälla på 35W och då det installeras 26 st stolparmaturer ger detta en total elförbrukning för hela projektet på endast 910W!