Garden Lights
Hem    Om Garden Lights    Tips & råd    Inspiration    Referenser    Projekt    Kontakt   

Tips & rådTrädgårdsrummets belysning. Foto: Patrik Gunnar Helin, Studio Ketchup
Trädgårdsrummets belysning

Belysningen avgör hur väl vi trivs i våra hem och i vår trädgård. Ljus kan framhäva och dölja, skapa stämningar och dramatiska effekter. Ljuset förstärker också den rumskänsla som ofta redan finns i trädgårdar genom av-
gränsningar med häckar, plank
och buskage. Ljus i trädgårds-
rummet och på dess väggar skapar kontrast mot mörkret utanför.

Att skapa rum är också ett sätt att skapa trygghet. En buske eller ett träd i flammande höstskrud blir än mer uppseendeväckande med belysning. Under vintern kan skönheten hos kala grenverk vara värd att framhäva.
På sommaren kanske det finns anledning att flytta lamporna många gånger för att fånga olika växters vackraste perioder.

När man väl har beslutat sig för att ljussätta trädgården är frågorna många:

- Vad för slags lampor skall jag köpa?
- Var köper jag dem?
- Vad får jag göra själv och vad kostar det?

Man kan göra mycket för några tusen kronor. För nybörjaren är det praktiskt att använda lampor med ett klämfäste som skruvas fast i en gren eller jordspett som trycks ner i marken.

Vi har låtit Torbjörn Eliasson, Ljusdesigner hos White Arkitekter i Göteborg, ge grundläggande tips för att belysa trädgården:

- Börja med entrén. Ett välkomnande ljus vid entrén är det viktigaste. Det får gärna vara en väl avskärmad lampa, som ger ett mjukt ljus vid sidan av dörren.

- En annan trevlig lösning är att placera en spotlight vid sidan av dörren, som ger en ljuskägla på marken eller trappavsatsen. I ljuskäglan kan man placera olika objekt, t.ex. en stor blomkruka, vackra stenar eller kanske ett par gamla slitna trätofflor. Du får både funktionellt och vackert ljus på samma gång. (Se Bild 1 Entré nedan)

- Den längsta tid man upplever sin trädgård, är under årets mörka månader inifrån huset. Fönstren blir som svarta hål på hösten och vintern, men med ett belyst träd eller buskage fortsätter blicken ut. Man får ett "förlängt rum". (Se Bild 2 Förlängda rummet nedan)

- Man kanske har ett tråkigt högt plank eller en vägg mot grannen. Då kan man montera ett par spotlights som riktas rakt ner. Plötsligt har man fått ett par platser där man kan placera något vackert. Man har skapat "möjlighetsplatser".

- Ett annat av Torbjörn´s råd är att börja med några enkla spotlights. Sedan är det bara att börja experimentera!Bild 1 Entré. Foto: Patrik Gunnar Helin, Studio KetchupBild 2 Förlängda rummet. Foto: Patrik Gunnar Helin, Studio Ketchup